Vintern 1906 tillbringade Zorn i Gopsmor och Karlfeldt besökte honom i vildmarksidyllen.
Den 19 mars blev han korresponderad ledamot av Accademia fiorentina delle Atri del disengo och samma månad reser Anders till Stockholm och Paris.
Mellan den 17 maj och 16 juni deltog Anders i en retrospektiv utställning hos Durand-Ruel i Paris. Han visade 166 nummer: akvareller, oljemåleri, teckningar, etsningar och skulpturer. Under besöket gjorde han en serie etsningar av franska kulturpersonligheter: Anatole France, Déstournelles De Constant, Marcellin Berthelot, Rodin och Alfred Beurdeley.
Sommarens segling ägde rum i Stockholms skärgård. När han besökte Sandhamn (juli) tillkom målningen Från Sandhamn.
Senare under sommaren anordnade Zorn en utställning av egna verk i Mora tingshus. Utställningens syfte var enbart kulturellt och inkomsten kom att tillfalla en del företag i folkbildningssyfte på orten.
Spelmansstämma i Gesunda utanför Mora 1906. Zorn sittande till höger i bilden. Den 1 september besökte Zorn spelmansstämman i Gesunda.
I september befann sig Anders i Stockholm för en retrospektiv utställning anordnad i Konstföreningens lokaler till förmån för den blivande folkhögskolan i Mora. Senare under hösten anordnas en Zornutställning i Uppsala under titeln Gammalt och nytt. En del av materialet från Stockholm och Uppsala visades senare i Helsingfors.
Den 6 november dör Anders halvsyster Karin av en dubbelsidig lunginflammation.
I december återkom Zorn till Mora efter sejouren i Stockholm och han skrev ett tackbrev till Saint-Gaudens som skänkt honom ett bronshuvud. Han slutför nu sin fiskestuga i Gopsmor.


Även 1907 tillbringade han vintern i Gopsmor. Anders och Mejt var i början av januari prisutdelare till de traditionsenliga travtävlingarna på Saxviken i Mora.
I slutet av mars påbörjade Zorn sin resa till Centralamerika för rekreation. Efter ett kortare uppehåll i New York fortsatte färden via Miami till Havanna och därefter till Vera Cruz. Från Mexico, där Anders fick uppleva en jordbävning, åkte han vidare till San Antonio, New Orleans och slutligen till St. Louis. Under maj började han hemfärden på båten Kaiserin Auguste Victoria (Hamburg Amerika Linje). Vid ankomsten till London bröt Zorn sin arbetsfasta genom att porträttera Ernest Cassel.
Midsommaraftonen tillbringade Anders på Sandängarna i Mora. Hugo Alfvén var på besök och kom senare att berätta om sina upplevelser i Tempo fuioso (1948).
Under sommaren anordnades en konstutställning i Mora tingshus med arbeten av Zorn, prins Eugen och Carl Larsson. Syftet var att främja kulturella ändamål i Mora. Anders skildrade bygden och dess folk i sina mest populära målningar och gav därmed ny näring åt den gamla föreställningen om Dalarna som svenskt ideal. Mer än någonsin lyckades Zorn göra dalsk lokalkultur till en nationell angelägenhet. Han och Emma ingrep praktiskt i hembygdsarbetet genom att befrämja hemslöjden och öka folkbildningen bl.a. genom grundandet av Mora Folkhögskola som invigdes 1 november samma år. Samtidigt började Zorn samla i stor stil, både den gamla folkkulturens kvarlevor och internationell konst som han köpte i den europeiska konsthandeln eller hemförde från sina resor.
Anders kompletterade även sitt markinnehav i Mora detta år.


I Eldhuset. Olja, 1906. Mora Folkhögskola öppnades den 7 januari 1908 och Emma läste ur Heidenstams Ett folk. Under januari befann Anders sig mest i Gopsmor och han målade nu tavlan I Eldhuset.
Den 7 februari kom Zorn till Mora för att anordna en skidtävling mellan Älvdalen och Mora. Anders födelsedag firades på Zorngården.
Han gjorde under mars och april en kryssning till Medelhavet och passade på att återgå till sina självbiografiska anteckningar.
Under juni befann sig Zorn åter i Mora och målningen Vårdrömmar tillkom på Klubbholmen i Siljan. Den här sommaren fick Zorngården sin slutgiltiga form genom byggandet av en tredje våning.
Zorngården, nutid. I juli gjorde Anders en kortare segling i Kalmarsund tillsammans med Emma och Mejt. De steg emellertid av båten och återförening ägde rum i Stockholm senare i juli.
Under augusti var prinsparet Troubetskoy på besök hos Zorn i Mora.
Den 1 december är det fest på folkhögskolan och Emma läste dikter av Heidenstam. Även Anders var med på lekarna. Julen firades i Zorngården som samtidigt gästades av familjen Sparre.


Gustav V, Olja på duk, 1909. Under vintern 1909 var Zorn fullt sysselsatt med porträttet av Drottning Sophia och i februari visades de båda nymålade porträtten av Gustav V och änkedrottningen på Nationalmuseum tillsammans med porträttet av Oscar II från 1898. Vid samma tid passar Zorn på att besöka Nordiska Spelen, där han sammanträffade med kronprins Gustav Adolf. I mars gästade kronprinsparet Zorngården.
Senare under våren befann sig Anders och Emma i Venedig. Anders deltog här i Biennalen med en separat utställning.
Efter Venedigutställningen medverkade han i X Internationale Kunstausstellung i München och erhöll den 6 juni medalj I klassen för sin målning Erwachen.
Drottning Sophia, Olja på duk, 1909. Tillsammans med prins Eugen gjorde makarna Zorn sedan en bilresa till Tyskland, Österrike och Prag. Därifrån begav sig resan till Paris och därefter via Amsterdam till London.
Zorns Morgonbad som visats vid utställningen i Venedig installerades i juni i Zorngårdens trädgård.
I början av december befann sig Anders i Köpenhamn på uppdrag att porträttera Fru Kauffmann och under året utkom Delteils katalog över Zorns graverade verk.


Anders och Emma i Zorngården 1910. Zorn tillbringade första tiden av det nya året (1910) i sin stuga i Gopsmor men han återvände snart till Mora därför att han kände sig krasslig.
Vittorio Emanuele utnämnde den 15 januari Zorn till Commendatore dell'Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro och den 21 mars bekräftades att Anders blivit hedersledamot av R. Accademia di Belle Arti in Milano.
Den 18 februari fyllde Anders 50 år och då kom prins Eugen, Carl Larsson, landshövding Holmqvist, Laurin och Karlfeldt till Zorngården för att delta i födelsedagsfirandet.
Den 11 mars besöker Mejt sin bror i hans ateljé, och två dagar senare åker Zorn, Mejt och Beda Larsson till Vinäs (utanför Mora) för att hälsa på Mästersmeden Sars Per och den 15 mars far Zorn till Stockholm.
I Berlin öppnade i april Secessionen, där Zorn medverkade med en större kollektion. Anders får så gott som enstämmig beröm i pressen.
Zorngården fick i början på sommaren sin nya veranda mot nordväst och Mejt är där för första gången den 19 maj. Prins Eugen och Karlfeldt kom på besök till midsommar och Anders och prinsen åkte därefter till Stockholm med bil.
I början av juli bevistar Zorn en spelmansstämma i Vaxholm (norr om Stockholm). Riksspelmansstämman äger på grund av det dåliga vädret rum först på Musikaliska Akademin i början av augusti, men på den tredje och sista dagen på Skansens friluftsteater, vid detta tillfälle skänker Zorn spelmännen ett silvermärke att bäras vid uppspelningarna.
I mitten av juli påbörjade Zorn sin sedvanliga sommarsegling men han avbröt den i augusti. Han åkte i stället till Stockholm för att göra ett porträtt av den amerikanske ambassadören i Berlin, David Jayne Hill. Porträttet exponerades tillfälligt i Nationalmuseum.
I början av september var Anders åter i Mora. Axel Munthe och hans hustru var på besök. Zorn målade nu Gopsmor innan han och Emma gjorde en kortare resa till Stockholm för att fira Henriette Lamms 80-årsdag.
Under oktober gav Anders lektioner i teckning på Folkhögskolan och den 16 firade paret sin bröllopsdag.
Prins Eugen, Olja på duk, 1910. I November avslutade Anders sin etsning av Strindberg och på Waldemarsudde var han sysselsatt med att måla Prins Eugen.
Stor publicitet ägnades på hösten åt Zorns förslag till ryttarstaty av Engelbrekt avsedd att som nationalmonument placeras framför riksdagshuset. En annan debatt där Anders blir huvudperson inleds i början av december efter det att han i Dagens Nyheter uttalat sig om initiativet av Arbetarnas Konstförening att söka åstadkomma en fri målarskola för arbetare.
Frans Servaes bok om Zorn utkom under året i serien Künstler-Monographien, utgiven av H. Knackfuss.
Julfirande på Zorngården med Axel Munthe som gäst. Före nyår kom landshövdingen på besök.


Vid årets början (1911) var Karlfeldt, Thorsten Laurin och Nathan Söderblom gäster hos Zorn och de besökte de årliga travtävlingarna på Saxviken.
Anders åkte i slutet av januari till Berlin tillsammans med Laurin och rapporterade hem till sin hustru att avtvättningen av Gustav Vasa gick bra men är ännu ej riktigt färdigt. Han skrev också att han mår jämförelsevis bra, men det gör ont i ena benet när jag går mycket, han tillägger också tänk, vägde 100 kilo i Stockholm.
Anders Zorn på väg till New York år 1911. Den 13 mars var Zorn på Atlanten ombord på expressångaren George Washington och var i full färd med att skriva på sina självbiografiska anteckningar. Detta var Zorns sjunde och sista amerikaresa. I Pittsburgh fungerade han som juryman och i Washington målade han porträtten: President Taft, Vicepresident Sherman, Senator Aldrich, Andrew Carnegie och Mr Piat Andrew. I maj ombord på ångaren Kronprinz Wilhelm återgick Zorn till sin självbiografi och behandlade åren 1893-99.
I Rom öppnade den stora internationella utställningen den 28 mars och Anders deltog med 18 oljemålningar, 20 etsningar och 4 skulpturer.
Åter i Berlin utförde Zorn ett porträtt av Siegmund Aschrott. Han rapporterade senare till Emma att porträtten av Hill och direktören för Deutsche Bank Arnold Von Gwinner var färdiga och hade mottagits med exempellös entusiasm.
Den 29 mars anlände Zorn till Stockholm med morgontåget från Berlin. Mejt och Emma mötte honom. Följande dag fick Mejt följa med på Gröna Lund och på middag hos Laurins.
Den 4 juni provseglade makarna den nya segelbåten Mejt II och den 6 juni fick systern följa med sin bror på en segeltur till Trälhavet för att se de gästande amerikanska pansarskeppen.
Mot slutet av juni var Zorn i Gopsmor och på midsommaraftonen åkte Anders och Mejt till Selbäck för att hälsa på sin mor. Den 27 juni lämnade Zorn Mora för sommarens segling.
Henriette Lamm. I slutet av september reste Emma till Stockholm efter bud att hennes mor blivit dålig. Anders kom efter någon dag senare. I början av oktober avled Henriette Lamm och den 12 oktober var makarna Zorn tillbaka i Mora efter sitt sorgliga bestyr.
Debatten om Zorns restaurering av Gustav-Vasa porträttet i Uppsala universitets konstsamlingar hade blivit synnerligen intensiv. Rudolf Cederströms angrepp är mycket skarpt. Efter den intensiva kritiken genomför Zorn förbättringsarbeten och avlägger en slutrapport till Henrik Schück den 5 december. Cederström och Upmark förklarar sig nu vara tillfredsställda med resultatet.
Under slutet av året undervisade Zorn Nyman, Küsel och Rignér i etsning och Anders höll lektioner i teckning på Mora folkhögskola. Julfirande på Zorngården.


Den 27 mars 1912 passerade Zorn München på väg ner till Medelhavet. Anders träffade Ossbahr i Rom och besökte Munthe på Capri.
På färden till Egypten och Palestina återupptog Zorn sina självbiografiska anteckningar och i slutet av april besökte han Jerusalems alla helgedomar. Anders hade också fått tid över att träffa sina landsmän från Nås i Dalarna, som tidigare hade utvandrat.
Under hösten anordnades en Zornutställning i Konstföreningens lokaler i Stockholm och Anders fick mycket beröm och lovord i Svenska Dagbladet den 1 oktober.


Solbadande flicka. 1913, olja på duk. På våren 1913 begav sig åter makarna Zorn till Medelhavet. Ombord på Scilla på väg från Palermo till Tunis påbörjade Anders ytterligare ett avsnitt av sina självbiografiska anteckningar. Sjöresan gick den 2 maj vidare från Alger till Barcelona.
Senare under maj månad befann sig Zorn i Paris och där träffade han Charles Deering. Anders gjorde även ett porträtt av Senator Aldrich under sitt besök här.
Högsommaren tillbringade Zorn i Mora. Charles Armitage, som följt med Anders från Paris, besökte Zorngården. Under juli kom Brising till Mora för att inventera Zorns antiksamling, mer än 400 nummer.
Anders seglade under sensommaren och den 27 september gifte sig Mejt med Per Ståbi. Enligt Mejts dagbok var under akten bror mycket rörd.
På hösten inredde Zorn sin nya ateljé i Stockholm som låg på Södermalmstorg 4 (Slussen). Sitt nya Stockholmshem invigde han med middag för Carl Larsson, Bruno Liljefors och Albert Engström.
Julfirande i Zorngården.